Nemecko - Portugalsko 1:0, opatrný duel rozhodol Gomez

10.06.2012 Celý región

Ľvov 9. júna (TASR) - Nemeckí futbaloví reprezentanti zvíťazili v sobotňajšom zápase B-skupiny majstrovstiev Európy nad Portugalskom 1:0 a spolu s Dánskom sa dostali na čelo tabuľky.

Zverenci trénera Joachima Löw mali počas celého zápasu viac z hry, ale dlho sa nedokázali presadiť cez pozornú obranu súpera. Najväčšiu šancu prvého polčasu si pritom vypracovali Portugalci. V 45. minúte však Pepe po rohu trafil iba do brvna. Rozhodnutie a dôležité tri body do tabuľky zabezpečil Nemcom v 72. minúte útočník Mario Gomez, ktorý využil center Khediru.

V nedeľu 10. júna pokračuje šampionát zápasmi C-skupiny Španielsko - Taliansko (18.00) a Írsko - Chorvátsko (20.45). Tímy z B-skupiny sa opäť predvedú v akcii v stredu 13. júna, Dáni si v Ľvove zmerajú sily s Portugalskom (18.00) a Holandsko sa v Charkove stretne s Nemeckom (20.45).

B-skupina, 1. kolo:

Nemecko - Portugalsko 1:0 (0:0)
Gól: 72. Gomez
Rozhodcovia: Lannoy - Cano, Annonier (všetci Fr.)
ŽK: Badstuber, Boateng - Postiga, Coentrao.

zostavy a striedania:
Nemecko: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Müller (90.+4 Bender), Özil (87. Kroos), Podolski - Gomez (80. Klose)
Portugalsko: Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (81. Varela), Veloso, Moutinho - Nani, Postiga (70. Oliveira), Ronaldo

Súboj európskych gigantov odštartovali lepšie Nemci. V 2. minúte si na Boatengov center z pravej strany nabehol Gomez a po jeho hlavičke musel prvýkrát zasiahnuť Patricio. Portugalského brankára o chvíľu preveril aj Podolski. Pred druhou bránkou upútal iba zbytočný dohrávaný súboj Postigu s brankárom Neuerom, za ktorý si portugalský útočník vyslúžil žltú kartu. V 24. minúte vystrelil Gomez a lopta skončila v portugalskej sieti, no rozhodca už predtým odpískal faul na Khediru a Nemcom nenechal výhodu. "Nationalelf" mal prevahu aj v ďalšom priebehu a dokázal účinne zachytávať útoky súpera už v začiatočných fázach. Portugalci tak pôsobili dosť bezzubo a v prvej polhodine si nevypracovali žiadnu šancu. Ani pred druhou bránkou sa však príliš veľa nedialo. Nemeckí hráči kombinovali ďaleko od šestnástky a nedokázali preniknúť cez obranný val súpera. Portugalci pohrozili až v samom závere polčasu, keď po rohu trafil Pepe do brvna.

Nemci okamžite po začiatku druhého polčasu zaútočili, ale všetky tri strely zblokovali portugalskí obrancovia. V ďalšom priebehu sa už opakoval scenár z prvého dejstva. Zverenci trénera Joachima Löwa držali loptu a snažili sa tvoriť, ich súperi sa opäť sústredili na pozornú obranu a do útoku vyrážali z rýchlych brejkov. Ani jeden tím si však nevypracoval gólové možnosti. V 64. minúte Moutinho výborne vysunul Ronalda, no kanonierovi Realu Madrid v poslednej chvíli vypichol loptu Boateng. Diváci sa dočkali gólu až v 72. minúte. Z pravej strany poslal Khedira center do šestnástky, loptu ešte trochu nadvihol Moutinho, ale Gomeza neoklamal a nemecký útočník poslal presnou hlavičkou svojich do vedenia - 1:0. Portugalci sa po inkasovanom góle konečne vrhli do útoku a v krátkom slede niekoľkokrát poriadne preverili Neuera. Nemecký brankár takmer pykal za chybu, keď iba kontroloval center Naniho z pravej strany, ktorý doplachtil až na brvno. V 88. minúte však vychytal stopercentnú šancu Varelu a zachránil tri body pre svoj tím.

tabuľka:

1. Nemecko 1 1 0 0 1:0 3
    Dánsko 1 1 0 0 1:0 3
3. Portugalsko 1 0 0 1 0:1 0
    Holandsko 1 0 0 1 0:1 0
 
 
 

Vyberte región